Бананови палачинки

Бананови палачинки

(смес за приблизително 36 бр.)

 

След края на тежката работна седмица, вярвам, че всички вие жадувате за един дълъг, спокоен и здравословен сън, а в съботната утрин, да закусите с нещо така познато и любимо от своето детство. Винаги съм свързвала Събота и Неделя с аромата и вкуса на пържени филийки, бухтички, банички и така любимите на всички домашно приготвени палачинки.

Ако искате да приготвите стандартна закуска, но по нестандартен начин, опитайте тази рецепта за бананови палачинки, която по нищо не отстъпва на традиционните палачинки. За разлика от тънките и разлети стандартни палачинки, тези са от американски тип – малки, пухкави и дебелички. Еднакво вкусни са, топли и студени. Те не съдържат глутен, захар и млечни продукти. Приготвят се бързо и лесно и не са съпроводени от угризения на съвестта  от голямото количество приети калории и въглехидрати.

Продуктите, които са ви необходими:

  • 2 банана
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. чия
  • 1 ч.л. ленено семе
  • 1 ч.л. семена нигела (черен кимион)
  • кокосово масло (за намазване на тигана)

По желание:

  • 1 с.л. конопени семена
  • мед или кленов сироп
  • банан и горски плодове за гарниране

 

Всичко което е необходимо да направите е да поставите продуктите (бананите, яйцата, лененото семе, чията и семената от нигела) в подходящ съд и да ги пасирате до получаването на хомогенна смес. Аз го правя в нутрибулета. За изпичането на палачинките трябва тиган с незалепващо покритие, който се загрява на средна температура. Идеята е хем палачинките да се изпекат равномерно, хем да имаме време спокойно да оформите самата палачинка. Когато тиганът се загрее достатъчно, намазвате със силиконова четка малко кокосово масло. По желание може да замените кокосовото масло с масло Гхи. Вземате с пластмасова или метална, кръгла лъжица за сладолед от получената смес и оформяте малки палачинки в предварително загрят тиган. Щом палачинката се запече от долната страна, много внимателно с помощта на силиконова шпатула я обръщате и я изпичате и от другата страна.

Накрая може да гарнирате с мед, горски плодове, да поръсите с конопени семена или нещо друго по желание, или просто да ги хапнете без нищо.

 

Знаете ли че…

Семената на нигела съдържат 15 аминокиселини, включително осем от деветте незаменими, въглехидрати, масти киселини, летливи масла, алкалоиди и влакна. Към състава му можем да добавим и минералите калций, желязо, мед, фосфор, както и витамините В1, В2, В3, В9. Традиционно в Близкия Изток, Индия и Индонезия нигела се използва при астма и бронхиални проблеми, ревматизъм, диабет, кашлица, настинки, грип, главоболие и други. Други негови качества са понижаването на кръвното налягане и нивата на „лошия“ холестерол.
Като подправка нигела се използва в печива, десерти, ориз и др. Най-добрата консумация би била на смлени семена, размесени с храната.

Добър Апетит!