Дойдохме в България заради учените

Майкъл Струмейтис – Биг Майк: Дойдохме в България заради учените

 

– Майкъл, ти си американец, имаш компании в САЩ и Канада, как реши да дойдеш в България? 

– Роден съм в САЩ, живял съм 25 г. в Чикаго, после отидох в Канада. Там срещнах Джино – Евгени Йорданов. Бяхме съседи. Той имаше сервиз за коли, аз градинарски магазин. Решихме да правим бизнес заедно. Станахме партньори. Трябваше да намерим учени, които да направят някои изследвания. Първо имахме идея за Чехия, но Джино предложи България, където има много добри учени, а в същото време парите за изследвания на БАН постоянно са орязвани. Така дойдохме в България. Започнахме да търсим и да се срещаме с разни учени. Накрая избрахме най-добрите.

 

– Доц. Валентин Савов – шеф на катедрата по биотехнология в Софийския университет?

– Да, доц. Савов е ръководител на нашия научен екип. Той е специалист в сферата на биологията и микробиологията. Има редица научни разработки, един от най-големите капацитети в своята област. Много умен човек. Освен че е учен, той има и предприемачески дух. Което го прави идеалния човек за нас, точно този, когото търсехме. С него поставихме началото на нашата научна програма. Разполагаме с лиценз, минал през шест различни министерства и институции, който ни разрешава да отглеждаме канабис в България.

 

– Възможно ли е това? 

– Да, разбира се. Този процес е изключително с научни и изследователски цели. Три фирми в света имат подобен лиценз, ние сме едната от тях и го правим в България.

 

– Къде гледате канабиса? 

– В Силистра. Там имаме специална фитокамера, специални съоръжения, системи за сигурност, които са на много високо ниво, всичко необходимо. Сега работим по ново съоръжение в Костинброд, което ще е по-голямо – от 120 до 140 лампи.

 

– Казвате, че имате системи за сигурност на високо ниво. Защо са ви? 

– Да, такива са изискванията. Двуметрови стени и всичко останало. Аз не съм специалист по сигурност, но похарчихме доста пари, за да комплектоваме цялото това съоръжение. Полицията и властите са наясно с всичко, което правим.

 

– Не сте ли имали проблеми с полицията? 

– Да, в началото имахме. Нахлуха вътре, смятаха, че отглеждаме незаконно марихуана. Показахме им документите, лиценза, поговорихме с тях и всичко се оправи. Имахме няколко разговора всъщност.

 

– Какво правите с отгледаната марихуана? 

– Всичко се унищожава. Влагаме много усилия и ресурс в отглеждането и накрая унищожаваме всичко. Защото за нас са важни резултатите от тестовете, които правим.

 

– Как унищожавате всичко? 

– Изгаряме го.

 

– Извличате ли някакви екстракти от тези растения, някакви смоли или други вещества? 

– В тези растения най-важните съставки са така наречените канабиноиди. Именно те се използват за медицински цели.

 

– Отглеждате ли ваши специални сортове или семена? 

– Не, това е отделен бизнес, към който нямаме отношение. Има фирми, които се занимават само с това. За нас генетиката и сортовете са важни, доколкото различните растения имат различен канабиноиден профил. В някои сортове има повече CBD, в други – повече CBG или CBA – различни канабиноиди, които са важни от медицинска гледна точка. В отделни специфични комбинации тези активни вещества се използват за различни лекарства.

 

– Има ли българи, които правят подобни медицински изследвания? 

– Да, разбира се. Освен разработки по растежа на растенията имаме екип, който прави и изследвания по фармацевтичната и медицинската част. Д-р Савов, за когото споменах, ръководи също и това направление.

 

– Интересно наистина. Ще ви призная, че за първи път чувам, че подобни неща се правят в България. Защо никой не знае? 

– Ами защото не бием тъпана за това, което правим. Но все пак има хора, които знаят. Запознати са в детайли с това, което правим.

 

– От колко време имате този лиценз? 

– От около пет години. Вече го подновихме.

 

– Разбирам, че българските учени са сериозен мотив да дойдете в България. Но у нас по принцип се прави трудно бизнес, особено пък толкова специфичен и деликатен като вашия. Има ли други причини, поради които сте тук, а не в Канада например? 

– Питаш ме защо България и защо сега? Защото през последните няколко години европейският пазар се развива много добре. Имаме нужда да преместим производството някъде по-близо до европейските пазари.

Като страна членка на ЕС България е перфектното място за нас. Има, разбира се, и личен мотив. Освен американски аз съм и естонски гражданин. Бих могъл да отида и в Естония. Но обикнах България, харесва ми тук и реших да остана. Има и известна доза предизвикателство. Знаеш ли колко време ти трябва в САЩ, за да започнеш бизнес? Хоп, едно щракване с пръсти и си готов! Ползваш номера на социалната си осигуровка и си вече в бизнеса. В България има доста бюрокрация, вероятно наследена от времето на комунизма. Ако нещата за бизнеса се улеснят, ще идват повече пари, което значи повече работа и повече пари за хората. Много е просто.

 

– Вярваш ли, че България някога ще легализира марихуаната?

– Медицинската марихуана е реалност. Имаме вече примера на САЩ, Испания, Чехия, на много други страни. Не знам колко време трябва да мине, но съм сигурен, че рано или късно това ще се случи и в България. Ако някой ми каже, че марихуаната е опасна, бих поспорил с него. Алкохолът в домашния ви хладилник е по-опасен. Можеш да препиеш и да умреш, но никога не можеш да изпушиш толкова марихуана, че да умреш. Практически е невъзможно. Много хора пушат просто за да се отърсят от стреса. Това трябва да е въпрос на личен избор. Но има страни, в които дават марихуана на  войници, преживели  посттравматичен стрес. Приложенията в медицината са невероятно много. Това е нещо, по което трябва да се работи. Фармацевтичната общност прави невероятни пари от медикаменти, които не са безобидни за здравето на хората. Това е химия, която на всичкото отгоре е и доста скъпа, затова хората от този бизнес имат сметка това да продължи.

 

 

Източник