Д-р Браун – как начинът ви на хранене може да създаде киселинно-алкален дисбаланс

д-р Сюзън Браун.

 

 

Как начинът ви на хранене може да създаде киселинно-алкален дисбаланс?

 

Когато приемате храна, тя се обменя чрез метаболизма, или разгражда, за да бъде оползотворена от тялото. Всичко, което ви е нужно да знаете във връзка с рН на тялото ви е, ченякои храни, вече усвоени, отделят в организма бикарбонат с алкализиращ ефект, а други произвеждат киселини. Например калиевият цитрат, съдържащ се в много плодове и зеленчуци, чрез метаболизма се преобразува в калиев бикарбонат, който е източник на алкализиращ бикарбонат. От друга страна, богатите на сяра-съдържащи аминокиселини храни – високобелтъчни храни, като червено месо, пилешко, риба, както и много зърнени и бобови продукти – след метаболизирането си произвеждат остатък от сярна киселина в тялото. За това се казва, че тези храни са киселинообразуващи.

 

Когато се опитвате да разберете как храната създава неблагоприятна киселинна среда, важно е да знаете, че химичното рН на приеманите от вас храни не е от значение. По-скоро трябва да сте наясно дали, след като бъдат преработени, тези храни  попълват алкалните запаси на тялото и по този начин могат да се използват за неутрализиране на киселините или допринасят за освобождаването на киселините, които после тялото трябва да се мъчи да неутрализира.

 

За съжаление много от лекарите, нутрициолозите и диетолозите прекалено често пренебрегват този въпрос и не обръщат внимание дали храните, които препоръчват, благоприятстват, или нарушават киселинно-алкалното равновесие на тялото. Вместо това се съсредоточават върху нутриентите, съдържащи се в една или друга храна – например върху протеините, въглехидратите, мазнините, витамините, минералите и т.н. Разбира се, хранителните вещества играят важна роля за доброто здраве, но тялото ви е в състояние изцяло да усвои и да оползотвори хранителните вещества само при специфични рН нива.