Д-р Браун – Как тялото поддържа киселинно-алкалното равновесие?

КИСЕЛИННИ И АЛКАЛНИ ХРАНИ

КАК ДА КОНТРОЛИРАТЕ РН НИВАТА НА ВАШЕТО ТЯЛО

Д-р Сюзън Браун

 

Значението на храненето от векове е главен принцип на традиционните лечебни системи в цял свят. Здравословното хранене не само помага за поддържане на здравето, но може да изиграе жизнено важна роля за лекуването от болести. Какво е влиянието, което различните храни оказват върху рН нивото на тялото, след като бъдат консумирани, ще се опитам да ви обясня в рамките на няколко абзаца – благодарение на опита, трудовете и изследванията на д-р Сюзън Браун.

 

Здравето, така и болестта водят началото си от клетките, защото именно на клетъчно ниво възникват многобройните взаимодействия в тялото. Но когато тялото страда от повишена киселинност, тези и много други клетъчни процеси се нарушават. За да осигури добро здраве, тялото трябва да поддържа правилно равновесие между два основни типа химични съединения – киселини и основи.

 

Какво е рН?

рН е стойност на телесните ни течности, които включват кръвта, слюнката, урината, а също и междуклетъчните и вътреклетъчните течности. Той е измерител за киселинността или алкалността на даден воден разтвор. Скалата на рН варира в диапазона от 0 до 14, като 7 е неутрална точка. Всяка стойност по-ниска от 7, се смята за киселинна, а стойност, по-висока от 7 – за алкална. За да се запази тялото здраво, е необходимо рН стойността на артериалната кръв да бъде между 7,365 и 7,45, тоест леко алкална. Ключът към доброто здраве е умереността. Храната в зависимост от  протеините, въглехидратите, мазнините, витамините и минералите гарантира и създава условия на киселинност или алкалност в тялото.  С други думи… всичко зависи от това, което се яде.

 

Как тялото поддържа киселинно-алкалното равновесие?

Главните органи, които работят, за да елиминират натрупване в тялото са:

  • Бъбреци

Бъбреците помагат за регулирането на киселинно-алкалното равновесие на кръвта, като елиминират твърдите, или фиксираните киселини – особено сярната и пикочната киселина – чрез уриниране. За да изхвърлят киселините, бъбреците използват различни резервни алкални вещества и ако те не са предоставени от храната, тялото черпи от алкалните запаси, натрупани във воднистия слой около костите и в самите кости. Понякога са засегнати дори мускулите, тъй като мускулната тъкан се нарушава, за да освободи алкализираща аминокиселина, наречена глутамин, която тялото използва в процесите си за възстановяване на опазване на рН. Независимо колко усилено работят бъбреците, те могат да прочистват тялото само от определено количество киселини всеки ден. Ако алкалните запаси, необходими за неутрализиране на киселините, са оскъдни, а в същото време производството на киселини е високо, в тялото се натрупват киселини и се получава ацидоза с различна тежест.

  • Бели дробове

Белите дробове също работят за поддържане на рН нивата на тялото в равновесие, като елиминират летливите (газообразните) киселини. Когато дишате, произведеният чрез метаболитни процеси в тялото въглероден диоксид се свързва с водата в кръвта. При тази реакция се отделя въглеродна киселина, която по-късно белите дробове елиминират като част от дихателния процес, помагайки да се контролира цялостната киселинност.

  • Кожата

Кожата с нейните потни жлези е последният орган, който отговаря за елиминиране на киселините. Тя постига това чрез изпотяване, което помага за прочистване на тялото от киселини. Повишените нива на киселините, съдържащи се в потта, издават неприятен мирис, телесната миризма при изпотяване е надежден индикатор за състояние на свръхкиселинност.