Д-р Браун – кои са най-подходящите храни за вашето меню

д-р Сюзън Браун.

 

 

Кои са най-подходящите храни за вашето меню?

 

Повечето ястия, които ядете на всяко хранене, трябва да бъдат алкализиращи. Но за точното съотношение между киселинообразуващите и алкалообразуващите храни в менюто ви определящо е вътрешното рН ниво.
Ако рН нивото на урината ви е в диапазон:

• 6,5 до 7,5 – между 60 и 65 процента от храните, които консумирате, трябва да имат алкален ефект след смилането си.
• 6 до 6,4 – умерено киселинно, алкализиращите храни трябва да съставляват 80% от менюто ви.
• 5 до 5,9 – прекалено киселинно, алкализиращите храни трябва да съставляват 80% от менюто ви.

Колкото е по-високо нивото ви на киселинност, толкова по-дълго вероятно ще трябва да се придържате към диета, богата на алкализиращи храни. Но след като здравето ви се подобри и рН на тялото ви престане да клони към киселинност, спазвайте режим, включващ 60-65 процента алкализиращи храни, за да запазите ефекта от постигнатото.

 

Кои храни са най-подходящи за коригиране на прекалено киселинната вътрешна среда?

 

Преди всичко трябва да консумирате обилни количества плодове, зеленчуци, ядки, семена и подправки, като особено полезни са листните зеленчуци и кореноплодните. И обратно, трябва да сведете до минимум консумацията на киселинообразуващи храни, като месо, риба, птици, мляко и млечни продукти. Също така трябва изцяло да избегнете преработените въглехидрати, рафинирана захар, кафе, газирани напитки и повечето консервирани храни, всички от които са силно подкисляващи.

Когато променяте менюто си в полза на алкализиращите храни, трябва да вземете под внимание не само общия си прием на храна, но и всеки отделен продукт. Важно е да си приготвяте ястия, които са преобладаващо алкални. Ако изяждате основната част на алкализиращата си храна на едно или две хранения, а през останалата част от деня ядете подкиселяващи храни, няма да постигнете особен успех. Когато увеличите приема на алкализиращи храни всеки път, когато се храните, ще позволите на тялото си да неутрализира по-ефикасно и ефективно киселините, произведени след смилането и преработването на храните.

Понякога обаче определени бъбречни заболявания също пречат за неутрализирането на киселините. Ако не успявате да повишите вашето рН до здравословно ниво, въпреки, че сте си променили хранителните си навици, може би трябва да се консултирате с лекар. Препоръчваме ви също, ако страдате от бъбреци или приемате лекарства за разреждане на кръвта, да се посъветвате с вашия лекар, преди да предприемете каквато и да било значителна промяна.

 

Ето няколко прости съвета за здравословно хранене:

 

• Изстисквайте сока на половин лимон или лайм в 240мл вода – за предпочитане изворна вода с високо минерално съдържание. Пийте тази напитка сутрин на гладно и още няколко пъти до края на деня.
• Задължително включете в дневното си меню леща, ямс, сладки картофи и други кореноплодни. Тези храни помагат за бързото алкализиране на тялото.
• Изяждайте поне една купа алкализиращи пресни зеленчуци на ден. Градинската жлъчка (вид цикория), къдраво зеле, зеленото листно зеле (кейл), синапът и турнепсът са особено полезни и заради богатството си на витамини, минерали и благотворни фитосъединения.
• Колкото е възможно по-често добавяйте към супи и други ястия алкализиращо мисо (японска подправка) или водорасли. Опитайте се да добавяте към блюдата си и по малко настърган джинджифил или дайкон (японска ряпа). Ще подобрят храносмилането.
• От зърнените храни яжте тези с по-голям алкализиращ ефект. Отличен избор са органичният овес, дивият ориз и киноа.
• Яжте кореноплодни – ямс, ряпа, сладки картофи, репей, брюква, хикама, корен от лотус, дайкон, трилистник, лук, алабаш, пащърнак и цвекло
• Изяжте по няколко порции плодове на ден, особено между отделните хранения.
• Пийте изворна вода.
• Пийте прясно изцедени зеленчукови сокове, защото са страхотни естествени антиациди.