Екстракта от канабис в борбата с диабета

Учени от Оксфордския Медико-биологичен изследователски център откриха, че екстракт от марихуана може да регулира нивото на глюкоза в кръвта.

Изследователите докладват, че новият метод на лечение има потенциал да стане ново мощно оръжие в борбата с диабет тип II. Екстракта от марихуана може да спре болестта на всеки стадий и дава надежда за оздравяване на милиони хора, болни от тежкото заболяване.

Предклиничните данни показват, че приемането на екстракт от канабис два пъти на ден има множество противодиабетични ефекти като: намаляване нивото на глюкоза и увеличаване нивото на инсулина в кръвта; подобряване функцията на инсулин-продуциращите бета клетки в панкреаса; увеличаване на чувствителността към инсулина.

Новият метод на лечение може да помогне и на хилядите пациенти, които не реагират на най-често използваното при диабет тип II лекарство – метформин. Болните от захарен диабет тип II страдат от недостиг на инсулин – хормон, който регулира нивото на кръвната захар. По-леките форми на заболяването могат да се контролират напълно със специални диети и здравословен начин на живот, но в повечето случаи се налага приемането на метформин. За съжаление той не е достатъчно ефикасен в дългосрочен план, в резултат на което болните трябва да прибягнат до по-силни лекарства.

Приемането на такива лекарства може да предизвика неконтролируемо снижаване на нивото на кръвната захар, а това да доведе до инсулт или сърдечен пристъп. Особено рискова е групата на хората с наднормено тегло.

Новият препарат е тестван на статистически значим брой хора, в различни стадии на болестта.

«Положителните резултати от втория етап на изследването са доста обнадеждаващи» – казва ръководителят на проекта доктор Хари Тан. «Ако заключителния етап на изследването окончателно потвърди получените до този момент резултати, то в скоро време можем да предложим GWP42004 за лечение на заболяването. В момента има сериозни проблеми с лекарствата, които се прилагат, както и с методологията на лечението».

Изследванията на GW Pharmaceuticals в областта на канабиса и приложенията му като лекарство, са достойни за уважение.

 

Източник:
www.thcfarmer.com
www.konop.bg