Ina Vuchini
„Да лекуваме болестта, след като сме се разболели, е все едно да копаем кладенец, когато сме ожаднели, или да ковем оръжия, когато войната вече е почнала.“

„Хуанди Нейдзин“ II в.пр.Хр.
най-древният тракт по медицина,
запазен до наши дни.

Болестта и здравето са често въпрос на личен избор. Това е нещо, което решаваме да направим с нашия организъм. Обикновено не е съзнателно решение, но въпреки това е решение.

Храната е нещо повече от източник на енергия, мазнини, протеини, минерали, микроелементи, калории, фибри – всъщност тя регулира проявата на много от нашите гени. Нашите гени определят не само как усвояваме храната, но и как реагираме към храната, която ядем. И днес вече започваме да виждаме разрушителните последици от прекомерната и неправилна консумация на рафинирани въглехидрати, технологично обработени, хибридизирани и генномодифицирани храни.

Когато д-р Стивън Смит отбелязва стотния си рожден ден го попитали, какво му е позволило да живее толкова дълго, той отговорил: „Грижете се за стомаха си през първите петдесет години и той ще се погрижи за вас през останалите петдесет“.

Повечето от нас смятат, че можем да живеем живота както си искаме и когато се появи някакъв здравословен проблем, отиваме при лекаря и той бързо оправя нещата с най-новото хапче. От началото на XX век до днес фармацевтичните продукти са се превърнали изключително в търговски стоки. Болестите са основен източник на финансови печалби за фармацевтичните корпорации. И всичко това – във вреда и за сметка на пациентите.

Разберете как работи вашето тяло, уважавайте го, поемете лична отговорност и се грижете за него и то ще се грижи за вас. За да предотвратим заболяванията е добре да възприемем начин на живот и активност, които са полезни за доброто здраве. Хранителния ви режим трябва непрекъснато да подкрепя организма ви в процеса на прочистване, а не да го натоварва с несмилаеми храни.

Създадох този сайт за да споделя принципите, които следвам през последните няколко години. Започнах без да си налагам забрани, без да се чувствам виновна и по никакъв начин не чувствах като бреме промените, които направих. Още в самото начало осъзнах, че сферата на храненето е много противоречива и объркана. Ако в първите книги, които прочетох тогава, ми казваха какво точно да направя за да бъда здрава и да поддържам тялото си в една добра форма, то следващите няколко книги напълно противоречаха на всичко до този момент и твърдяха точно обратното. Авторите на тези книга бяха лекари, учени и специалисти в областта на храненето и въпреки всичко не можеха да стигнат до единно мнение по основни проблеми.

За мен беше изключително важно да се чувствам комфортно и да не усещам промяната като борба. Повече от всичко исках да продължавам да изпитвам удоволствие от храненето, да се чувствам сита без да изпитвам тежест в стомаха след всяко хранене.

Осъзнавах, че трябва да предприема някакво действие да променя ежедневните си навици, да придобия гъвкавостта да променя поведението и мисленето си, докато не получа това, което искам. Животът е като река. Той се движи, и ако не предприемем целенасочени, съзнателни действия да се движим в предварително избрана посока, ще се оставим на течението на реката. През тези няколко години имах възможността да опитам много, разнообразни режими, принципи и съвети, които прилагах с огромен интерес и любопитство. Научих се да слушам и да се съобразявам с начина, по който работи моя организъм и в замяна той ми показваше, кое е най-доброто за мен.

Всяко ново начало е трудно и изисква да излезем от зоната си на комфорт, да променим, заменим или подобрим някои свои навици, възгледи и парадигми.

Това е моят живот, път и моята истина…

„Умът те прави здрав или болен, щастлив или нещастен, богат или беден.“ – Едмънд Спенсър