Канабидиолът CBD предпазва черния дроб

Не е тайна, че употребата на алкохол може да повлияе негативно на  черния дроб. Това е така, защото се създава излишък на мазнини и липиди, които предизвикват допълнителен окислителен процес в черния дроб.

С това наум, изследване публикувано в Free Radical Biology and Medicine предлага интересен вид превантивни мерки. Спонсорирано от Националния институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на САЩ (NIAAA) и националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH), изследването заключва, че употребата на канабидиол (CBD) може да защити черния дроб от увреждания причинени от употреба на алкохол.

Канабидиолът е широкопознат със своите противовъзпалителни свойства и липса на психоактивност, което го прави цел на проучването изследването в Ню Йорк, САЩ.

Резултатите от крайните изследвания потвърждават, че канабидиолът (CBD) защитава черния дроб от стеатоза – т.е. натрупването на мазнини и липиди„. Изследователите заключват, че този резултат се дължи на свойствата на канабиноида, възпрепятстващи окислителния процес и активацията на пътеки свързани с натрупването на мазнини, причинени от администрацията на етанол.

Натрупването на мазнини в черния дроб може да доведе до много сериозни проблеми, като цироза. Неприятното в случая е, че случи ли се това веднъж, възстановяването е доста трудно. Затова е препоръчително да се прилагат превантивни мерки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

източник: www.medicaljane.com