Проучване доказва: лекарство от канабис (CBD) помага при епилепсия

Проучване доказва: лекарство от канабис (CBD) помага при епилепсия.

Лекарството „Епидиолекс“ на GW Pharmaceuticals, извлечено от канабис, е изключително ефективно при овладяването на пристъпи при деца, страдащи от епилепсия.

Проучването се оказва крайъгълен камък за последващата научна дейност в тази посока.
Това е първата солидна, научна информация, че съставки от канабисовото растение са безопасни и ефективни за такъв вид състояния“ казва д-р Орин Девински, един от лидерите на проучването.

„Опиати убиват 30,000 американци годишно, алкохол – над 80,000. А марихуаната, доколкото знаем, най-вероятно не е убила нито един.“ – заявява д-р Девински.

Проучването е публикувано в научното издание „New England Journal of Medicine“, през май 2017 година.

От години, отчаяни родители и пациенти се борят за повече изследвания и по-свободен достъп до медицинска марихуана, разказвайки своите тъжни истории, и четейки често манипулирани проучвания, давайки им фалшиви надежди.
Това проучване е най-голямото, правено досега, контролирано и рандомизирано. Едната от групите е взимала лекарството, а другата – плацебо; като нито пациентите нито обслужващия персонал са  знаели кой какво получава.

Лекарството съдържа концентрирана форма само на една от съставките в канабиса – канабидиол – CBD. Не съдържа THC, и все още не е в продажба, тъй като очаква одобрението на щатската агенция по храните и лекарствата.

Пациентите в проучването страдат от синдром на Дравет , епилепсия, която обикновено се причинява от генетична мутация. Заболяването започва в най-ранна възраст, и причинява чести пристъпи, някои толкова дълготрайни и тежки, че пациентите се нуждаят от спешна помощ, или да доведат до фатален изход.
Децата с такъв синдром се развиват трудно, и умственото им здраве изглежда зависи от честотата на пристъпите, които получават – от 4, до дори 1717 месечно в това проучване.

Алисън Хендершот е майка на 12 годишната Моли, участник в проучването. Моли получава първия си пристъп на 4 месеца, толкова тежък, че се налага да я вкарат принудително в кома. Моли,  която живее в Ню Йорк, е пробвала над половин дузина различни медикаменти и диети, но пристъпите продължават.
„Дори не можем да преброим колко различни лекарсва е взимала“ споделя майка ѝ, преди да се включи в проучването.

 Канабис или хапчета?

Проучването включвало 120 деца и подрастващи, на възраст от 2 до 18 години, в САЩ и Европа. Те взимали чаена лъжичка от масло (лекарство или плацебо), плюс техните обичайни медикаменти за 14 седмици. Симптомите са сравнени с предходните 4 седмици от развитието им.

Сериозните пристъпи с конвулсии спадат от 12 месечно, до 6 – наполовина, за групата, приемала лекарството, а при групата с плацебото честотата не се променила. Трима от пациентите с лекарството останали без пристъпи за целия период на проучването.

Все пак, канабидиола не е панацея. Диария, умора, сънливост и други подобни симптоми зачестили в групата, приемала лекарството.

Алисън мисли, че дъщеря ѝ е била в групата с плацебо, тъй като не са видяли никави промени в честотата на пристъпите ѝ, докато проучването не свършило, и всички участници получили достъп до лекарството.
На втория ден вече имало разлика, и по думите на майката, Моли „в продължение на два месеца не е получавала пристъп“. Забележително за нейното състояние, твърди Хендершот.

 

„Фактът, че лекарството на дъщеря ми е направено от марихуана, не ме притеснява изобщо“, заявява майката. „Ако помага на дъщеря ни, ние сме щастливи. Мисля, че когато хората чуят „канабис“, стигмата, наложена в обществото веднага ги стресира“.

 

В момента тече второ голямо проучване за Епидиолекс при деца със синдром на Дравет, както и при деца с други форми на епилепсия.

 

 

 

Проучването може да видите  тук

Източник: