Пчели събиращи прашец от канабис

Пчели събиращи прашец от канабис. Успехът на един пчелар.

 

Френски пчелар, самият той употребяващ канабис за лечение от много ранна възраст, е прекарал години в проучване как да съчетае качествата на растението и насекомите, на които е посветил живота си. 

 

Резултатът е  „канамед“ (cannahoney), мед от канабис.

 

Нарича себе си с Nicolas Trainerbees (Никола – треньор на пчели) и има 4300 Facebook последователи и още 700 в Instagram.

„Аз съм обучил пчелите си да правят някои неща, като например да събират мед от плодове, вместо да използват цветя“. Освен с пчели, работи с тарантули, гущери и мравки, защото, както обяснява Никола, „обича природата от дете“. Това го подтиква да научава повече за света на животните, биологията, ентомология, да изучава всички видове растения и всичко, свързано със света на пчелите.

От известно време сега Никола работи с пчели, които произвеждат „канамед“ – cannahoney, име, което е решил да даде на особения вид мед от канабис. Пчеларят твърди, че не е създал мед, „а по-скоро техника, начин да обучи пчелите да събират смолата и да я използват в кошера“. Крайното вещество е единствената работа на малките насекоми.

„Всичко, което минава през тялото на пчелата се подобрява“, разказва Никола, имайки предвид, че как техните ензими преработват нектара в мед. Нектарът, получен от цветовете върба, топола и други дървета се превръща в прополис, който има антисептични, антибиотични, противогъбични, антибактериални и други лечебни свойства. „Така че, ако пчелата вземе от смолата на канабиса, също би се получило нещо много полезно“, коментира той.

Канабисът не е типично растение за получаване на мед и мнозина са смятали, че е невъзможно да се принудят пчелите сами да събират този специален цветен прашец.

Защо един пчелар решава да накара пчелите си да събират нектар от канабис? Поради лични причини. Никола на 7-годишна възраст е определен като хиперактивен и е изхвърлен от образователната система като „неподходящ“. В ранна възраст, преди да навърши 10 години, открива, че растението му помага да тушира проблема си.

Канамедът обикновено има „доста цветен“ аромат и цвят, който леко се променя в зависимост от сортовете и обикновено варира от светло зелено до бяло или жълто. Субстанцията „не се пуши, тя се поглъща и е добре за здравето“, обяснява създателят й.

Преди да получи първите си резултати, някои хора са изказвали опасения, че канабисът е вреден за пчелите. Никола е напълно убеден, че не е така, но изчаква две години, докато проектът докаже, че растенията не са имали отрицателно въздействие върху насекомите. „Пчелите, които произвеждат „канамеда“ не са засегнати от канабиноидите, защото пчелите не разполагат със система, с която да ги усвояват“, обяснява той.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: dinafem.org, nauka.offnews.bg