Готов съм да давам без пари на болни от рак

Евгени Йорданов – Джино: Готов съм да давам без пари на болни от рак

 

– Джино, как попадна в този бизнес?

– Имам лиценз да отглеждам марихуана в Канада, защото съм пациент. Страдам от глаукома и марихуаната ми помага да намаля налягането в очните дъна почти четири пъти. Знам много хора, на които лекарите са дали месеци живот, а те живеят още 10-12 г. благодарение на това, че ползват марихуана. Разбирам, че има закони и те са различни на различните места. Но човек трябва да има информация и възможност за избор. Някой може да каже: това е забранено. Да, но ако не дай си боже детето ти се разболее или пък друг близък човек, тогава ти забравяш всичко друго и се хващаш за това, което може да помогне. Бил съм в това положение и знам. Синът ми беше на 9 г. и го бяха отписали – и докторите, и врачките. Пробвах всичко, за което се сетиш. Затова, след като съм минал през този ад, казвам: Нека да дадем възможност за избор на хиляди отчаяни хора. Колко хора умират от рак, защото не могат да продължат химиотерапията заради страничните ефекти? Аз съм готов да произвеждам и снабдявам абсолютно безплатно болни от рак, които имат нужда. Сега работим върху това да определим генетично кои видове канабис са най-добри за подобни цели. Премахване на гаденето, увеличаване на апетита. Говоря за раково болните. Иначе има много други болести, при които може да се действа – ревматизъм, множествена склероза, алцхаймер…

 

– Работите ли върху конкретно лекарство?

Идеята на една от нашите фирми е да създаде първите естествени и натурални извлеци от канабис, които да се прилагат за различни заболявания. Едно от нещата, които може да бъдат лекувани много лесно на тази основа, е депресията. Или вместо сънотворни. Това е бъдещето.

 

– Какво точно представлява фитокамерата в Силистра? 

Фитокамерата е една площ, напълно контролирана от човек – температура, влажност, светлина, напояване. Всичко това е на закрито, защото, ако е на полето – имаш слънце, дъжд, мана и какво ли още не, което няма как да контролираш. Има много кръстоски между два от основните видове марихуана – индика и сетива, от които се извличат основните активни вещества. THC е психоактивното вещество, това, което ти замайва главата, когато пушиш. Но сме забелязали една такава закономерност, че колкото повече THC има в едно растение, толкова по-малко е CBD-то, което пък е по-важно от медицинска гледна точка.

 

– Вие търсите баланса между двете, така ли? 

– Не толкова баланс между тези двете, колкото определено процентно съотношение на отделните активни вещества. Например 30% CBD, 5% THC и т.н. Защото активните вещества са много повече. Ние работим от няколко години, но работа има много занапред. Все още знаем твърде малко и има още доста за откриване. Но на този етап, на който сме, ние сме близо до това да получаваме точните дозировки, от нещата, които ни трябват. С Майкъл почнахме да работим заедно през 1997 г. Тръгнахме от един магазин, в който продавахме торове на хора, които отглеждат различни неща. Майкъл преди това се е занимавал с оформяне на зелени пространства, имаше опит с пестициди.

 

– А защо решихте да е в Силистра?

– В САЩ и Канада нямаше как да работим с научни работници от такъв ранг – биолози, микробиолози, химици. Затова предложих да дойдем в България. Запознахме се с г-н Савов, който се опитваше да прави бизнес. Това, което имаше в Силистра е било млекоцентрала, която той бе превърнал в производствена линия за биоторове. Той не е като тези хора, които често се срещат в България и първата им дума е: “Няма да стане”. Затова се харесахме. Защото девизът на нашата фирма е: “Всичко е възможно”.

 

 – Колко марихуана отглеждате? 

Различно. Имаме около 40 лампи. Но това, което правим, е да следим развитието на растението и чрез торовете да стимулираме растежа и съответно да манипулираме нивата на активните вещества. В много от експериментите се проваляме, работим на принципа на пробата и грешката, но това ни стимулира за нови и нови открития. Учим се от грешките си, и след като сме се провалили не губим надежда, а си казваме: сега знам, че това не работи или няма да стане, и почваме друго. Това е огромен обем от работа, но сме си поставили цели за следващите 10-15 г. и знаем, че ни чака много труд. Имаме офиси в Индия и там през последните три години работата нарасна неимоверно. Доставяме торове в 80 държави.

 

– Използвате ли българските разработки за производството, което имате в други страни? 

– Да, разбира се. Чрез активните съставки, които разработваме, ние всъщност стимулираме различни части от растението – коренната система, стъблото, цъфтежа. Имаме органични и неорганични торове, десетки продукти. Но винаги се водим от идеята, че щом имаме производство на медицинска марихуана, това предполага, че ще бъде ползвана от болни хора, и не използваме никакви забранени субстанции. Затова ползваме най-добрите суровини.

 

– Имате ли амбиции за легализация на медицинската марихуана? 

– Без значение каква компания сме и с какво се занимаваме, хубаво е само да се сравнят страничните ефекти от марихуаната и тези от определени лекарства. Нека се направи това сравнение. Вземете простия пример с аспирина. Ако трябва да мине през лицензионен процес не би трябвало да се произвежда. Но се продава навсякъде, и то без рецепта. Пораженията на аспирина върху човешкия организъм са отдавна известни. Смятам, че ние правим неща, с които променяме държавата към по-добро. Макар и малко по малко. Това не е хероин, това не е кокаин! Ние не пропагандираме пушенето. Когато си пълнолетен, имаш право да вземеш решение. А когато си болен, имаш право на информиран избор.

 

 

 

 

Източник: www.24chasa.bg