Д-р Мермерски – моркови, сигурен начин за предпазване от рак

Моркови – сигурен начин за предпазване от рак

Проф. Христо Мермерски и д-р Йонко Мермерски

 

Изследвания, проведени в най-развитите страни, показват, че един от много сигурните начини за предпазване от рак е редовното консумиране на моркови.

 

Изяждането на 3 средно големи  по размер моркова е сигурно профилактично средство за предпазване от ракови образования  (тумори). Лечебното им действие се дължи на това, че те съдържат каротиноиди, които предпазват клетъчните ядра от опасните атаки на свободните радикали, които чрез изменение на генната субстанция ДНК могат да задействат образуването на тумори. Морковът понижава най-вече риска от белодробен рак.

 

За да се освободи добре пакетираният в клетките бета-каротин, се препоръчва морковите да се задушават с малко растителна мазнина, тъй като само в присъствието на растителна мазнина става превръщането на провитамин А (бета-каротин) във витамин А. После желязото, цинкът, и хормоните на щитовидната жлеза довършват преобразуването.

 

Морковите се използват и при нарушение на минералния обмен (хронични полиартрити, остеохондроза, камъни в жлъчката и пикочния мехур).

 

Бета каротинът отбранява лигавицата от бактериални и вирусни агресии.

 

Селенът от морковите е важен за сърдечносъдови и бъбречни заболявания, защото намалява лошия холестерол и покачва добрия.