Крем супа от тиквички и моркови

Крем супа от тиквички и моркови

Вкусни, лесни за приготвяне, а и много нискокалорични, тиквичките са повече от актуални в разгара на лятото.

Те са изключително интересен зеленчук – съдържат 95% вода,  не са богати на витамини, но за сметка на това имат голямо съдържание на минерали – особено богати са на калий, баластни вещества, фосфор, калций, витамин С и витамини от групата В. Голямо предимство е, че те имат малко количество захари, от които съвсем малка част е захарозата и значително количество растителни инсулиноподобни вещества, което ги прави важна и ценна храна за болни от диабет.

Когато избираме тиквички за кулинарно приложение е важно да ги подберем с добра твърдост, гладка и ненаранена форма. При изборът на тиквички, главна индикация, че зеленчукът е пресен е боцкащата му повърхност. Най-добре е да подбирате средно до малки тиквички, защото по-големите имат много семки и в повечето случаи са презрели и е много вероятно да имат горчив вкус.

Морковите – полезни и вкусни, те съдържат по-високи нива на бета каротин от който и да е друг зеленчук, а по-важното е, че в тялото се преобразува във витамин А. Не отстъпват по ниска калоричност от тиквичките, за това и съм избрала точно тях. Тази супа е подходящ избор на храна по време на диета.

За рецептата ще са ви нужни следните продукти:

  • 1 кг тиквички
  • 400 г моркови
  • 4 средно големи скилидки чесън

Измийте, почистете и нарежете продуктите. Сложете ги в тенджерата и ги залейте с 900 мл вода. Поставете капака. Пуснете котлона на най-високата степен. Когато заври водата, намалете котлона и оставете да поври около 15 минути. (Всичко се вари до готовност. И времето за това е различно – според температурата, на която ще варите.)

През това време, измийте, почистете и нарежете:

  • 1 бр зелена чушка
  • 1 бр червена чушка
  • ½ връзка копър

След като минат 15 минути, изключете котлона и добавете чушките и копъра. Добавете и:

  • 21/2 ч.л.  хималайска сол
  • 1/3 ч.л. бял пипер

След това пасирайте до хомогенна смес. Последно, добавете 2 с.л. кокосово масло, пасирайте отново и след това я поднeсете гореща.

 

Преди сервиране може да добавите и няколко  вкусни хрупкави крутона или препечени филийки, за да бъде  вашата супа  още по-вкусна и засищаща. А за тези от вас, които искат да опитат нещо наистина вкусно, здравословно и различно, горещо препоръчвам ферментирало ядково сирене D`free  с  червена чушка и левурда. Няма да съжалявате.