Легална плантация за канабис в България

Легална плантация за канабис в България

В България се отглежда легално марихуана за медицински и научни цели. Това става в специална фитокамера в Силистра, където екип от учени изследват и експериментират вече пет години с различни сортове канабис.

Фирмата, която стои зад проекта има лиценз от Министерството на здравеопазването, като разрешителното е издадено под номер 1. Медицинският канабис се отглежда с цел изолиране на активни съставки, които влияят върху болести като глаукома, диабет, множествена склероза, алцхаймер и различни видове ракови образувания. Това се случва в добре оборудвана за целта фитокамера в Силистра. За разлика от марихуаната в Петрич силистренската продукция е само за медицински и научни цели. “Ние сме единствените, които имат лиценз за отглеждане на канабис от Министерството на здравеопазването. Разрешителното ни е с номер 1”,  казва доц. Валентин Савов – човекът, който ръководи фитокамерата.

“Участвали сме в десетки европейски проекти, в такива по линия на НАТО и Световната банка. Ние сме фирма с история, сериозни намерения и експертиза. Имаме авторски патенти за биологично активни вещества”, допълва доц. Савов, когато го питам на какво основание са получили лиценза.

Когато говори за работата си, както повечето учени, той е особено сериозен. Иначе има тънко чувство за хумор и заедно с доц. Юлиан Караджов – изтъкнат биохимик и автор на два фундаментални труда за наркотиците, са страхотна комбина. Те са ядрото на екипа, който се занимава с изследването на канабиса за медицински цели в България.

Намирам ги на изложението “Гроумед” във Валенсия заобиколени от превъзбудени производители на марихуана. Вече има сериозни научни разработки за това как различните активни вещества в канабиса влияят върху болести като глаукома, диабет, множествена склероза, алцхаймер и ракови образувания. Канабидиол (CBD) и канабинол (CBN) са две от тези съставки, които вече са привлекли вниманието на учените заради лечебните си качества. В растението Сannabis sativa, от което се извличат, има поне още няколко десетки подобни активни вещества, които тепърва трябва да бъдат изследвани задълбочено.

На изложението “Гроумед” участват лекари, специалисти и научни работници от различни страни, които споделят опита си по темата. Д-р Естер Асо например се е специализирала върху това как марихуаната противодейства на алцхаймер. Испанският изследовател д-р Гилермо Веласко пък разяснява на аудиторията  процес, наречен аутофагия, при който раковите клетки в мозъчния тумор се самоизяждат вследствие на третиране с една от активните съставки на канабиса, без здравите клетки на организма да пострадат. Учените обаче още нямат пълно обяснение на този феномен. Различни канабиноиди действат при различни злокачествени заболявания. Има случаи, при които туморите изчезват напълно, при други пациенти развитието на болестта просто се забавя с години. В Израел са най-напреднали по темата. Там, както и у нас, канабисът е причислен към нелегалните наркотици. Използването му като лекарствено средство обаче е позволено от 1990 г. Повече от 10 хил. израелци имат официално разрешително да ползват марихуана за медицински цели – от склероза и болест на Паркинсон до психични и онкологични заболявания.

Няма друга страна на света, където марихуаната да е била изследвана толкова задълбочено и целенасочено, и то на държавно ниво. В основата на всичко това може да се открие дори една българска връзка. През 1964 г. израелският биохимик Рафаел Мешулам изолира за пръв път психоактивната съставка ТНС в марихуаната и публикува химическата формула на тетрахидроканабинола. По-късно проф. Мешулам, който е роден в София през 1930 г., става и откривател на канабиноидните рецептори в човешкото тяло. Най-голямата канабисова плантация в Израел се намира в Галилея и е собственост на “Тикун Олам”. Компанията разполага с огромни оранжерии с най-съвременно оборудване и армия от специалисти, които неотдавна селекционираха  сорт, който няма  психоактивно действие.

Този вид марихуана е с повишена концентрация на канабидиол, който е с противовъзпалително, успокояващо и убиващо болката действие. Той не взаимодейства с мозъчните клетки и поради тази причина  няма наркотичен ефект. Марихуана без ТНС. Тя не изменя съзнанието и няма смисъл да се пуши. Приема се чрез инхалации, в течно състояние или по друг начин и с нея се провежда лечение на болни деца и възрастни хора.

Доц. Савов твърди, че   фирмата има добри   контакти с ГДБОП и помага за обучението на специални кучета и персонал. Според лиценза максималният добив е до 200 грама чиста субстанция на месец, което е предостатъчно количество. Във фитокамерата отглеждат канабиса, като стимулират растежа на отделните растения, после в лабораториите изолират и пречистват активните вещества. “Отделяме различните канабиноиди, изучаваме свойствата им, така че да може да се тестват на различни животни”, казва още шефът на катедрата по Биотехнология в СУ. Около 50-60 човека работят постоянно по проектите на доц. Савов.

 

 

 

Доц. Савов е ръководител на катедрата по биотехнология в Биологичния факултет на Софийския университет. Завършил е микробиология през 1978 г. в същия факултет, а през 1985 г. става доктор на науките в Института по микробиология към Беларуската академия на науките.

 

Източник